Etichete

, , , ,

Nu a trecut nici jumatate de an de când s-a mutat la Domnul unul dintre cei mai mari români în sfera spiritualității ortodoxe contemporane. Și totuși, puțini au luat la cunoștință deoarece, cum se întâmplă parcă de fiecare dată cu oamenii noștri de valoare, Nicolae Mazăre s-a stins anonim după o viață sacrificată pe altarul comunismului, în slujba neamului românesc și a dreptei credințe.

Pasivitatea în fața oricărei nedreptăți din jur înseamnă paradoxal complicitate, participare. Cu ce drept ne putem văita, oare, că valorile autentice nu sunt promovate suficient, că țara se află într-o derivă economică și culturală capabilă de a compromite tot trecutul și viitorul acestui popor, de vreme ce noi privim întotdeauna de pe margine așteptând pe alții să ia inițiativă? Există o zicală, în acest sens, care l-a consacrat pe un mare înțelept oriental,  Mahatma Gandhi: “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Experiența de până acum a demonstrat că memoria înaintașilor nu se poate proiecta în veșnicie altfel decât prin inițiativă și unitate în fapte și cuvânt.

Nicolae Măzare s-a născut la Vălenii de Munte, în 1923, și a fost unul dintre miile de tineri care și-au petrecut ani grei din viață la închisoare pe motiv că aderase la organizația de educație moral-creștină Frățiile de Cruce. Condamnat de Curtea Marțială din Ploiești sub acuzația de a fi dat curs rugăminții unui legionar urmărit de a transmite o scrisoare (al cărui conținut nu îl cunoștea) la o anumită adresă, Nicolae Mazăre va executa fără niciun compromis 23 de ani de temniță. În acest timp devine unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Valeriu Gafencu la Aiud, alături de Marin Naidin și alți doi “deținuți”.

Nicolae Grebenea și-l amintește pe Nicolae Mazăre în “Amintiri din întuneric” ca un “elev cu opt clase terminate, dar cu o tendință de studiu deosebită.” Tot el mărturistește că “avea un mare talent la limbi. Învățase franceza, germana, dar și bulgara și chiar jargonul țigănesc. Era tipul cercetătorului științific, dar și cu preocupări religioase accentuate. Străinii care l-au cunoscut l-au numit „cel mai politicos dintre tineri”, căci din cei mai în vârsta cel mai politicos era considerat poetul Radu Gyr.

Valeriu Gafencu spunea despre el: „În el, care are sufletul curat, feciorelnic, vorbesc cele mai înalte chemări. L-am cunoscut bine. E sfios, în fond, ca o fată. Când îl vedeam luând atitudini mai dure, surâdeam, deoarece sufletul lui e aşa de bun, încât nu mi l-am închipuit vreodată c-ar fi putut da vreo palmă cuiva. Foarte inteligent şi dornic de armonie. Setea după idealuri supreme ne-a împrietenit. Prietenie ce nu poate fi umbrită de nici o putere, fiind zidită pe Iubire. Prietenia lui Neculai cu mine a fost pentru mine o adevărată minune, căci voinţa  personală a fost cu totul absentă. A lucrat Dumnezeu, prin Iubire şi Adevăr”.

Nicolae Mazăre a trecut la Domnul pe 31 mai 2012 la Suceava, fiind înmormântat în cimitirul Iţcani. Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa foto: bucovinaprofunda.wordpress.com

 

Reclame