Etichete

, , , , , ,

Stavropoleos-anastasimatar-macarie-viena-1823-p11

Cu bucurie aduc la cunostinta iubitorilor de muzica bizantina lansarea unui nou blog dedicat traditiei muzicale a Bisericii Ortodoxe. Ionminoiu.wordpress.com se deosebeste de alte pagini prin faptul ca ofera un punct de vedere autorizat, cuprinzand conferintele sustinute de muzicianul Ion Minoiu la evenimente de profil din tara. Autorul dovedeste multa dragoste si zel atat in descifrarea/explicarea regulilor care guverneaza universul sonor de la strana, cat si in alegerea exemplelor audio sau video, pe care le culege printr-o asiduua munca de teren. Pentru a se raporta la adevar si traditie, Ion Minoiu isi indreapta de cele mai multe ori pasii spre Muntele Athos, locul unde muzica psaltica rasuna neintrerupt de mai bine de 1000 de ani. Ion Minoiu merge mai departe si cauta deseori la sensurile teologice ale cantarii, stabilind legaturi profunde intre sunet-imagine, respectiv, intre melosul bizantin si icoana bizantina. Blogul contine in stadiu incipient si o rubrica destinata partiturilor, care pentru moment prezinta doar cateva variante de “Hristos a inviat”, indreptate dupa cele mai vechi, care nu respectau intru totul accentele limbii romane.

Salut initiativa domnului Ion Minoiu si ii urez multa sanatate, spor si rezultate cat mai bune in activitatea didactica.

Ion Minoiu –  A absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti in 1994. In 1997 a absolvit Masteratul in Muzica veche, cercetare aplicata si vioara baroca la Royal College of Music din Londra. In 1999 a obtinut Diploma de Studii Post-Universitare Avansate in Dirijat de Orchestra la Royal College of Music. A absolvit de asemenea si Institute for Orthodox Christian Studies la Universitatea Cambridge in 2004. Intre 1994 si 1996 Ion Minoiu a fost membru al Orchestrei Baroce a Uniunii Europene. Intre 1995 si 2008 a fost membru al ansamblurilor Orchestra of the Age of Enlightenment, Hanover Band si a evoluat de numeroase ori cu ansambluri precum Florilegium, English Baroque Soloists, Amsterdam Baroque Orchestra, London Strings sau Purcell Quartet. A sustinut recitaluri de vioara baroca solo sau ca lider al unui grup propriu de muzica de camera atat in Londra cat si la Sala de concerte a Radiodifuziunii Romane din Bucuresti. Ion Minoiu a dirijat Orchestra de Camera Radio la Bucuresti si diferite orchestre ale Filarmonicilor din Romania. Intre 2001 si 2003 a efectuat numeroase expeditii etnomuzicologice in Romania, in urma carora a rezultat o considerabila arhiva fotografica, audio si video. A sustinut conferinte la British Museum, Institute for Orthodox Christian Studies – Cambridge, Centrul Cultural Romanesc din Londra, Filarmonica din Timisoara (in cadrul Festivalului de Muzica Veche) si a realizat emisiuni radiofonice pt. Radio Romania Cultural. Intre 1999 si 2008 a predat vioara la Holy Trinity School, Sloane Sq. Londra Intre 1995 si 2005 a fost psalt la Biserica Ortodoxa Romana din Londra, iar intre 2005 si 2008 la catedralele Sf. Sofia si Sf. Ap. Andrei din Londra. In prezent preda psaltichia la Chiliile romanesti Sf. Gheorghe – Colciu si Sf. Ipatie din Sf. Munte Athos.

Reclame